Thursday, January 6, 2011

Roti Sosej


12:57 PM | ,

Tetiba macam nak try nasib laks..nk buat roti ler..leh ker kau nie...aku siap copy paste lg resepi ini dr blog INI - mintak izin cilok resepi yer...hihihi

Bahan2:

190 ml air
400 gram tepung roti
5 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur ayam
2 sudu kecil yis
60 gram butter

Aku wat separuh adunan. Dpt 6 ketui.

Cara2:

Ratakan tepung dgn susu tepung, garam, telur.(Bhn A) Bancuh gula dan yeast dlm air suam.(Bhn B). Kemudian, masukkan Bhn B dlm Bhn A. Nak senang, masuk dlm breadmaker...ahaks!! Bila dough nampak sudah melekat...masukkan butter. Kemudian, sambung uli sampai licin.Kelurkan, tepuk2 buang angin dan bahagikan dough kpd 6 bhgn. Perap sehingga naik 2 kali ganda.


Bila dough da kembang, uli balik & amik satu dan gelek sehingga boleh menutupi sosej tadi. Sosej tu boleh la dicelur dulu & lap2 dgn kain kasik kering sebelum digulung.


Gulung rapi & potong setiap satu cm.Tp, jgn potong abis. Biar tpt sambungan tepung tu kat bhgn bawah.Sebab nanti nak wat corak selang seli tuh.


Cara nak wat corak.Tolak kiri & kanan setiap potongan tuh. Senang kan.


Dough sosej yg siap sedia utk dibakar.

Hiasan atas tu, aku bubuh sos tomato dgn cheese. ok.




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...