Monday, January 24, 2011

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

by anis 0 comments

Aku saja nak cari info tentang nescafe, sbb aku sendiri paling benci dgn bau nescafe...lg baik aku hidu bau taik dari bau nescafe...sbb bau dia nie buat aku penin kepala! itu belum minum lg , kalu minum kompom dpt simptom mcm nie!...indo nie aku dpt dr SINI

ini antaran simptom yg suka minum nescafe!
  1. Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.
  2. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
  3. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
  4. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
  5. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
  6. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
  7. Tapak tangannya semakin basah.

Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung.
Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)’
Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:
  1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
  2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
  3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
  4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
  5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
  6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
  7. Elakkan mandi selepas makan
  8. Amalkan amalan:Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
  9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatus sauda.
  10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
  11. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Aku rse pd penggemar nescafe pasti da rse simptom2 mcm kat bawah nie kan!!!
  1. migrain makin teruk giler
  2. gigi agak kuning.
  3. kulit kering
  4. bibir agak gelap sebab kafein
  5. mata makin lama makin kabur
  6. kerap rase berpinar
  7. cepat letih
  8. Susah nk tidur or lelapkan mata.

Dear Friends,
I’m strongly agreed on these issues because it happens to one of my friend in HSS Integrated Consultant. Beliau sekarang menjalani rawatan dialysis setiap 3 hari. Now its been already 9 years he is suffering with this kidney problem. The doctor yang check dia kata, the main cause is:

Breakfast with Nescafe
10am break with Nescafe
Lunch with Nescafe ais
Minum petang also with Nescafe.
Malam supper pun pekena Nescafe.

So, hope for best for those who still love Nescafe.




Butter Prawn

by anis 0 comments




saya amik resepi dari SINI..time kasih tuan tanah


Bahan2:

  • 12 ekor udang saiz besar
  • 2 sudu butter
  • 3 biji kuning telur 
  • sedikit daun kari
  • sedikit cili padi
  • serbuk kunyit & garam 
  • minyak utk menggoreng

Cara2:
  1. Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak.
  2. Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi.
  3. Gaul seketika sebelom diangkat. Bila dah msak,ketepikan. 
  4. Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan cenggitu. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.Sementara tu,kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
  5. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dah buh dlm tapis utk membuang minyak berlebihan.


kek kukus masam manis-biskut marie

by anis 0 comments

  • 1 bungkus biskut marie(300g)ditumbuk halus
  • 1 cawan gula
  • 1/2 tin susu pekat
  • 10 biji telur(asing putih dan kuning)
  • 1 tin mentega goldan churn
  • 5 pekat haw flaks
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu esen vanilla
  • pewarna hijau,merah ,oren

cara2nya
  1. pukul putih telur dan gula hingga btul2 kembang(sampai berbuih dan melekat)
  2. di bekas lain..masukan kuning telur,mentega dan susu pukul hingga rata.
  3. satukan kedua2 bahan dan pukul bg rata dan masukan esen vanila,soda,baking dan biskut marie...gaul sehingga rata.
  4. asingkan kepada 3 bekas bagi sama byk...dan masukan perwarna.
  5. kukus selapis demi selapis berselang seli ngan hawflaks selama 10 minit setiap lapisan(pastikan setiap lapisan masak baru letak lapisan baru)


Ketupat Sotong versi Terengganu

by anis 0 comments


Bahan-bahan ( satu keluarga (6-8) )
  • 5 ulas bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2-3 batang serai
  • satu sudu kecil halba
  • 1/2 kg beras pulut
  • 6@ 8 ekor sotong (saiz sederhana besar)
  • santan (dari 1 biji setengah@ 2 biji kelapa)
  • garam dan bahan perasa
  • pencungkil gigi

Cara-cara
  1. bersihkan sotong dan toskan
  2. bersihkan beras pulut dan toskan
  3. kisarkan bawang putih dan bawang merah masukkan dalam periuk
  4. titik serai dan masukkan dalam periuk
  5. masukkan santan dan bahan perasa
  6. masukkan beras pulut dalam sotong, separuh je jgn penuh. klipkan sotong dgn pencungkil gigi
  7. kelar2 kan sedikit badan sotong
  8. bila semua bahan dah dimasukkan dalam periuk, hidupkan api, masak dgn api sederhana. jangan sampai santan pecah minyak. kacau selalu.
  9. bila sotong dah kembung elok @ dah masak, hidangkan ...selamat mencuba..
  10. Sumber Asli Resepi dari sini


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...