Thursday, January 27, 2011

Resepi Mini Cheese Tart

by anis 0 comments



( sumber : Dapur citarasawan )
Bahan Pastry Tart
60gm gula ising
250gm tepung gandum
125gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam


Cara-cara
1. Satukan gula ising dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.

Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
50ml UHT whipping cream
60gm gula ising
60gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus jika suka

Filing : Blueberry, strawberry, kiwi, manggo, chocolate
(Masukkan ke dalam piping bag)

Cara-cara :
1. Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati. Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
2. Ambil kulit tart, pipekan sedikit filling kesukaan di tengahnya dan picit adunan cheese menutupi filling.
3. Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau ambil sedikit cream cheese dan campur dengan sedikit pewarna, pipekan keatasnya kemudian lorek dengan corak kesukaan.
4. Bakar sekejap selama 5-8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 atau 3 jam.


Sumber : Alex Goh
Sweet Pastry
Bahan A
200 g mentega
100 g gula aising
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B
1 biji telur

Bahan C
420 g tepung
1 sudu besar tepung susu

Cara-cara
1. Putar (A) hingga lembut dan tambahkan
(B). Putar lagi hingga gebu.
2. Masukkan (C) dan gaul sehingga sempurna.

* Tat akan bewarna keemasan dan rangup jika dibakar di rak bawah ketuhar (lebih kurang 1/2 inci dari bahagian bawah ketuhar.

Filling kastard/isi tard:
• 1 cawan susu cair
• 4 biji telur
• 1 cawan gula
• 1 cawan air biasa
• 1 sudu besar tepung kastard
• 1/2 sudu teh vanila esen
• sedikit pewarna kuning

Cara-caranya
- Campurkan semua dan kacau


Kek Batik Marie

by anis 0 comments

bahan2
1 bungkus (350g) biskut marie (as guna biskut Milk Arrowroot)
Setengah buku butter @ 125g
2 biji telur (letak telor jd kek batik / tanpa telor jd biskut batik)
1 cwn serbuk koko (as guna 1/2 cwn)
1/2 cwn milo (as guna 1 cawan)
1 cwn air
3/4 cwn gula atau gune 3/4 tin susu pekat
1 cwn susu cair ( air kotak pun boleh )
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
patah2kan biskut
dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan


by anis 0 comments


Base:
200g biskut oreo dikisar
100 g butter dicairkan
sedikit badam hiris

Bahan A
1 pkt cheese cake mix (400g)
150g whip cream
½ sudu kecil lemon paste
secubit garam
2 t/s gelatin
20 kpg biskut oreo dipatah 4

Cara:
1. Gaul biskut oreo kisar, badam hiris, bersama butter cair hingga sebati, padatkan adunan ke dalam bekas loose base, simpan dalam peti sejuk selama 20 minit.
2. double boiler whipping cream dh panas masukkan plak philadelphia cheese smp larut
3. pastu masukkan bahan2  jus lemon + garam + galaten ....ayak sikit
4. last skali masukkan biskut oreo..n dh leh letak dlm dulang...siap!, hias ikut citarasa dan simpan dalam peti sejuk selama 6 jam.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...